Så har online betalningar utvecklats med åren

Att kunna betala sina räkningar och köpa saker på Internet är något många nuförtiden tar för givet. Så har det dock inte alltid varit. Det räcker till exempel att gå ca 30 år tillbaka i tiden. Under det tidiga 90-talet var det verkligen inte standard bland de svenska hushållen att ha tillgång till Internet.

Spolar man fram bandet till 2024 har vi dock bättre tillgång till webben än vad som någonsin tidigare varit fallet. Numera kan man till och med surfa på nätet när man exempelvis åker buss eller har lunchrast på jobbet, detta med hjälp av mobildata och mobila enheter som smartphones och surfplattor. I den här artikeln ska vi gå närmare in på hur internetbetalningar, precis som tekniken i övrigt, har utvecklats med åren.

Internets tidiga dagar

Historien om online betalningar handlar också om internets utveckling. Faktum är att denna historia börjar redan på 1960-talet. Då lanserades nämligen ett projekt i USA vid namn U.S. Advanced Research Projects Agency Network. Detta var det ingen som visste då, men faktum är att ARPANET som det också kallades lade grunden för det som många år senare skulle bli det enorma nätverk vars namn är Internet.

Den första betaltjänsten på nätet

1994 är ett viktigt datum när man talar om Internet. Då blev Stanford Federal Credit Union det första finansiella institutet att lansera sina tjänster online. De följande åren kom flera andra banker att följa detta exempel, och idag vågar vi påstå att det inte finns en enda seriös bank som inte erbjuder onlinetjänster.

Betalningsmetoderna under Internets tidiga dagar

Då Internet fortfarande var ett relativt nytt fenomen var betal- och kreditkort de vanligaste betalningsmetoderna. Det handlade främst om de två jättarna VISA och MasterCard.

En annan betalningsmetod som också var tidigt ute var olika sorters elektroniska kontanter vilka många finansiella bolag började erbjuda. En av varianterna var så kallade tokens. De påminde en hel del om dagens kryptovalutor, även fast dessa inte skulle få sitt genomslag förrän flera år senare.

E-plånböcker

En annan viktig händelse som bidragit till online betalningarnas utveckling är de så kallade e-plånböckernas intåg på marknaden. Först ut av alla var PayPal som lanserades i slutet av 90-talet. Denna e-plånbok gjorde det lättare än någonsin tidigare att hantera online betalningar. Dessutom var PayPal en av de första tjänsterna att introduceras vilken var globalt tillgänglig. Faktum är även att e-plånboken var först ut med att erbjuda mobila betalningar såväl som sådana kopplade till användarnas e-postadresser.

E-handel

I takt med att åren gått har också så kallad E-handel blivit oerhört populärt. Numera är det väldigt vanligt att olika traditionella butiker både erbjuder sina tjänster på nätet och i traditionella butiker. Det finns även de som är helt och hållet online-baserade. Många av dem erbjuder flera olika typer av betalningsmetoder. Kortbetalningar lever fortfarande kvar då de är enkla och smidiga att genomföra. Det har också blivit vanligt att betala med faktura. Svenska Klarna är ett exempel på ett företag som erbjuder just detta.

Övriga metoder inkluderar delbetalningar, e-plånböcker och bankbetalningar med hjälp av Trustly. Den sistnämnda metoden fungerar som en mellanhand mellan ditt bankkonto och den e-butik du handlar från. Det är inte enbart ett smidigt betalningssätt, utan likaså en väldigt säker metod. Om man använder sig av Trustly slipper man exempelvis att behöva uppge känsliga betalningsuppgifter som kortnummer och liknande.

En annan betalningsmetod som påminner väldigt mycket om Trustly är Brite. Precis som Trustly är det ett svenskt företag som står bakom denna betalningslösning. Sverige ligger helt klart i framkant när det kommer till betalningar på nätet. Som ett exempel på hur populär och väletablerad Brite numera är annonserades det i oktober 2023 att investerare gått in med mer än 600 miljoner SEK. Det har gjort Brite redo för att satsa på den globala marknaden, bland annat genom att utöka sin personalstyrka kraftigt.

En av de aktörer som investerat mycket i Brite är Incore Invest. Det är dessutom ytterligare ett exempel på ett svenskt fintech-företag som på relativt kort tid blivit oerhört populärt. För dig som är intresserad av kuriosa är det värt att notera att företagets VD och medgrundare har en mycket ovanlig bakgrund då det kommer till fintech-branschen. Hans namn är Nicolai Chamizo, och han var tidigare en professionell ishockeyspelare med erfarenhet från både Sverige och USA. Den resa han har gjort, alltså från sport- till fintech branschen, tillhör verkligen inte vanligheterna.

Nicolai Chamizo

Swish och BankID

En annan betalningsmetod som blivit så populär att den numera är standard i Sverige är Swish. Denna mobila betalningsmetod räknas även som en internetbetalning eftersom man måste vara uppkopplad på nätet för att kunna använda den. Swish är en oerhört smidig metod då pengarna man skickar sänds kommer in på mottagarens konto på en gång.

Detta tar oss till ett annat fenomen som underlättat betalningar online oerhört mycket. Det handlar närmare bestämt om e-legitimationer. Här i Sverige är BankID den överlägset mest populära. Det är inte någon regelrätt betalningsmetod, utan det är precis som namnet antyder en programvara vilken fungerar som en elektronisk legitimation. Den kan bland annat användas till att verifiera Swish-betalningar eller logga in på bankkonton. BankID har till stor del ersatt den digipass som tidigare var standard bland svenska banker.

Kryptovalutornas intåg

En av de senaste metoderna som fullkomligt exploderat i popularitet är kryptovalutor. Dessa använder sig, som tidigare nämnt, av tokens likt de elektroniska kontanter vilka introducerades redan under Internets tidiga dagar. Kryptovalutor lyder inte under någon bank eller regering, vilket tilltalar många användare. Tekniken bakom det hela är mycket avancerad, så det är inget vi kommer att gå närmare in på i denna text.

Den första kryptovalutan att lanseras var Bitcoin som såg dagens ljus 2009. Den är än till denna dag en av de allra mest kända valutorna av detta slag, men har numera fått sällskap av flera andra. Nu finns det nämligen tusentals kryptovalutor att välja mellan, däribland Ethereum och Dogecoin. Dessa kallas ofta för altcoins.

Det återstår att se om kryptovalutorna kommer att fortsätta växa i popularitet eller inte, och ifall de kommer bli ännu vanligare bland olika verksamheter online. Vad som dock är ett rent faktum är att du som användare numera har fler alternativ att välja mellan än någonsin tidigare!

Vanliga frågor och svar om betalningar på nätet

Vilka sorters aktörer erbjuder online betalningar?

Det finns flera olika aktörer som erbjuder online betalningar. Det rör sig bland annat om webbutiker, och resebolag.

Är det säkert att betala över internet?

Det beror helt och hållet på vilken betalningslösning du använder dig av. Så länge det är en seriös och pålitlig sådan har du inget att oroa dig för.

Är det vanligt att man kan betala med kryptovalutor online?

Det är inte vanligt bland svenska aktörer på nätet. Dock finns det flera utländska sidor som accepterar kryptovalutor.