CFD-handel: Allt du behöver veta om trading med CFD-kontrakt

CFD blir ett alltmer populärt alternativ bland traders. Är du nyfiken på CFD-handel? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om trading med CFD, från hur du kommer i gång till hur du gör för att maximera chanserna till framgång.

 • 30+ miljoner kunder
 • Stort urval av marknader
 • 3000+ tillgångar
 • Gratis demokonto

CFD:er är komplexa instrument och kommer med en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 76 % av privatinvesterares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Välkommen in i CFD-handelns spännande värld, där det kryllar av såväl möjligheter som utmaningar. I denna artikel går vi igenom de olika marknaderna där varje beslut kan leda till oanade framgångar eller lärorika erfarenheter. Följ med och bli en del av den ständigt föränderliga världen av global trading.

Vad är CFD? En introduktion

CFD, som står för Contract for Difference, är en form av derivathandel som blivit alltmer populär. Dessa kontrakt är finansiella instrument som ger möjlighet att spekulera i prisrörelser på olika marknader utan att faktiskt äga den underliggande tillgången. Det innebär att när ägnar dig åt trading med CFD, ingår du ett kontrakt för att utbyta skillnaden i pris på en tillgång från när kontraktet öppnas till när det stängs.

CFD-kontrakt kan omfatta en mängd olika tillgångar, såsom:

 • Aktier
 • Råvaror
 • Valutor
 • Index

En unik egenskap med CFD-handel är möjligheten att gå både lång (köpa) och kort (sälja), vilket tillåter handlare att spekulera i både upp- och nedgångar på marknaden. Dessutom är CFD trading känd för sin användning av hävstång, vilket innebär att handlare kan öppna större positioner än vad deras eget kapital egentligen tillåter. Detta kan leda till högre vinster, men också till större förluster.

Även om CFD-handel erbjuder möjlighet till hög avkastning är det viktigt att vara medveten om de höga riskerna. Marknadspriserna kan fluktuera kraftigt, och hävstångseffekten kan förstora både vinster och förluster. Därför är det viktigt att förstå grundläggande principer och att noggrant hantera sin riskexponering när man handlar med dessa kontrakt.

Så börjar du med CFD trading: En steg för steg-guide

Att börja med CFD trading kan vara en spännande men också utmanande process. Här är en steg för steg-guide för att komma i gång med CFD handel:

 1. Utbilda dig själv. Innan du börjar handla är det viktigt att lära dig grunderna i hur kontrakten fungerar. Se till att du förstår grunderna innan du börjar handla med detta instrument.

 2. Välj en pålitlig mäklare. Det är viktigt att välja en mäklare som är licensierad och reglerad för CFD trading i Sverige. Då kan du vara säker på att du handlar på en säker och rättvis marknad.

 3. Öppna ett handelskonto. Registrera dig hos den valda mäklaren och öppna ett handelskonto. Du kan behöva säkerställa din identitet via en verifieringsprocess.

 4. Lär dig om handelsplattformen. Bli bekant med mäklarens handelsplattform. Många mäklare erbjuder demokonton där du kan öva utan att riskera riktiga pengar.

 5. Börja smått. När du är redo att börja handla med riktiga pengar, börja smått. Det hjälper dig att förstå marknaden och din egen handelsstil utan att riskera för mycket kapital.

 6. Använd riskhanteringsverktyg. Använd verktyg som stop loss-order för att skydda dina investeringar. Det är särskilt viktigt vad gäller CFD-kontrakt, på grund av de inneboende riskerna.

 7. Håll dig uppdaterad och övervaka dina positioner. Denna marknad kan vara volatil, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste marknadsnyheterna och att regelbundet övervaka dina öppna positioner.

 8. Lär dig av dina erfarenheter. Som med all handel, kommer du att göra misstag. Det viktiga är att lära av dessa och gradvis förbättra din handelsstrategi.

Kom ihåg att all form av trading medför risk. Det är möjligt att förlora mer än din ursprungliga investering. Därför är det viktigt att handla ansvarsfullt och att aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.

Att välja en mäklare: Viktiga faktorer att överväga

När du ska välja en mäklare för din CFD trading finns flera saker att ta hänsyn till för att få en trygg och säker handelsupplevelse. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

 1. Reglering och licensiering: Kontrollera att mäklaren är reglerad av en pålitlig finansiell myndighet. I Sverige är det viktigt att mäklaren följer Finansinspektionens regler. Reglering garanterar att mäklaren följer specifika finansiella standarder och erbjuder handel under säkra och rättvisa förhållanden.

 2. Handelsplattformens användarvänlighet: Plattformen bör vara användarvänlig och utrustad med nödvändiga verktyg och resurser för effektiv handel. Det kan inkludera teknisk analys, handelsindikatorer och enkel åtkomst till handelshistorik.

 3. Insättnings- och uttagsmetoder: Se till att mäklaren erbjuder bekväma och säkra betalningsmetoder. Det är även viktigt att veta hur lång tid processerna för insättningar och uttag tar.

 4. Kundsupport: En tillgänglig och hjälpsam kundsupport är viktig, särskilt för den som är ny som handlare. En bra mäklare bör erbjuda snabb och effektiv kundservice.

 5. Utbildningsresurser och demokonton: För nybörjare är det värdefullt om mäklaren erbjuder utbildningsmaterial, såsom webbseminarier, e-böcker och demokonton för att öva handel utan risk.

 6. Kostnader och avgifter: Var medveten om alla avgifter som kan appliceras, inklusive spreadar, kommissioner och eventuella avgifter för inaktivitet. Jämför mäklare för att hitta konkurrenskraftiga priser.

 7. Handelsinstrument och marknadstillgång: Kontrollera att mäklaren erbjuder ett brett utbud av handelsinstrument och tillgång till de marknader du är intresserad av.

Att välja rätt mäklare är avgörande för din potentiella framgång. Ta dig tid att noggrant undersöka och jämföra olika alternativ för att hitta en mäklare som bäst passar dina handelsbehov och mål.

Ett av de mest populära alternativen är eToro – en av världens ledande mäklare för handel online.

76 % av privatinvesterares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör.

Fördelar och nackdelar med CFD-handel

CFD-handel erbjuder en rad fördelar men även betydande nackdelar som är viktiga att förstå och överväga.

Fördelar

 • Flexibilitet: Trading med CFD tillåter spekulation både på stigande och fallande marknader, vilket ger handlare möjlighet att dra nytta av olika marknadsscenarier.

 • Hävstång: En av de mest lockande aspekterna av dessa kontrakt är möjligheten att använda hävstång. Det innebär att du kan kontrollera en stor position med en relativt liten insats, vilket kan förstora vinster.

 • Äger inte tillgången: Kontrakten ger möjlighet att spekulera på prisrörelser utan att behöva äga den faktiska tillgången, vilket förenklar processen och minskar vissa kostnader som förvaringsavgifter.

 • Brett spektrum av marknader: CFD-kontrakt finns för en mängd olika tillgångar, vilket ger möjlighet till diversifiering och tillgång till globala marknader.

Nackdelar

 • Hög risk: Hävstångseffekten kan inte bara förstora vinster, utan också potentiella förluster. Det finns en risk att förlora mer än den ursprungliga investeringen.

 • Prissättning och transparens: Det kan ibland vara svårt att förstå hur ett CFD-kontrakt är prissatt, vilket kan påverka beslut och potentiella vinster.

 • Snabba prisförändringar: Marknaderna kan vara extremt volatila, vilket innebär att priser kan förändras snabbt, något som ökar risken för förluster.

 • Finansieringskostnader: Att hålla en position över natten kan medföra finansieringskostnader, vilket kan påverka lönsamheten, särskilt vid långsiktiga positioner.

CFD kontra aktiehandel: En jämförelse

CFD-handel och traditionell aktiehandel skiljer sig åt på flera viktiga sätt. En viktig skillnad ligger i ägandet av tillgångar. I traditionell aktiehandel blir investeraren faktisk ägare till aktierna, vilket medför vissa rättigheter som utdelning och rösträtt. Vid trading med CFD, däremot, äger inte investeraren den underliggande tillgången, utan spekulerar i stället på prisrörelsen av denna tillgång.

Vid handel med CFD-kontrakt tillåtes användning av hävstång, vilket innebär att du kan kontrollera en större position med en mindre mängd kapital. Det kan leda till förstorade vinster, men också förstorade förluster. I traditionell aktiehandel investerar man det fulla värdet av aktierna man köper, vilket innebär att hävstång inte används i samma utsträckning.

Möjligheten att gå kort är också ett distinkt drag för CFD:er. Detta ger investerare möjlighet att tjäna pengar på fallande marknader, vilket inte alltid är möjligt i traditionell aktiehandel utan att använda avancerade strategier som blankning.

När det gäller handelskostnader kan kontrakten ofta innebära lägre transaktionskostnader jämfört med traditionell aktiehandel. Det beror delvis på att det inte finns några kostnader som mäklaravgifter eller stämpelskatt som du har för fysiskt ägande av aktier.

Risker och säkerhetsåtgärder

CFD-handel innebär betydande risker, men det finns flera säkerhetsåtgärder som kan vidtas för att hantera dessa risker.

En av de främsta riskerna är hävstångseffekten. Hävstången gör det möjligt att kontrollera en stor position med en liten initial insättning vilket innebär att handlare riskerar att förlora mer än sin ursprungliga investering. Det är viktigt att förstå och hantera denna risk på ett säkert sätt.

Marknadsvolatilitet är en annan riskfaktor. Priserna på de underliggande tillgångarna kan fluktuera kraftigt på kort tid vilket kan leda till snabba förluster. Det kräver att handlare ständigt är uppmärksamma på marknadsrörelser och har en plan för hur de ska hantera plötsliga prisförändringar.

För att hantera dessa risker kan handlare använda olika riskhanteringsverktyg, som till exempel stop loss-order. En stop loss-order begränsar förlusten genom att automatiskt stänga en position när den når en förbestämd prisnivå. Det kan hjälpa till att skydda handlaren från oväntade marknadsrörelser.

En annan viktig säkerhetsåtgärd är att endast investera kapital som man har råd att förlora. På grund av den höga risken är det viktigt att inte investera pengar som man behöver för vardagliga utgifter eller långsiktigt sparande.

Slutligen är utbildning och fortlöpande lärande viktiga komponenter för framgångsrik handel. Det är nödvändigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterad om marknaden, förstå de underliggande tillgångarna och vara medveten om de ekonomiska och geopolitiska faktorer som kan påverka marknadsrörelser. Att använda demokonton för att öva och utveckla en solid handelsstrategi innan man går in i den riktiga marknaden kan också vara till stor hjälp.

CFD trading Sverige: Regler och bestämmelser

När det gäller CFD trading i Sverige, är det viktigt att förstå de specifika regler och bestämmelser som gäller. Då CFD-kontrakt är förknippade med risker regleras handeln av svenska Finansinspektionen och dess europeiska motsvarigheter för att skydda investerare.

Finansinspektionens mål är att säkerställa en stabil och effektiv finansmarknad samt att ge skydd till investerare. Detta innebär att alla mäklare som verkar i Sverige måste vara registrerade och följa strikta regler för att skydda konsumenterna.

En viktig regel som införts av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) gäller hävstångsbegränsningar för CFD-produkter. Dessa begränsningar syftar till att minska riskerna med handeln, speciellt för privatpersoner. Till exempel kan hävstången inte överstiga en viss nivå för kontrakt som involverar huvudaktieindex.

Dessutom måste mäklare i Sverige erbjuda sina kunder tydlig och transparent information om de produkter de erbjuder, inklusive de risker som är förknippade med handeln. Det är också obligatoriskt för mäklare att erbjuda verktyg för riskhantering, såsom stop loss-order.

Skatteaspekter vid trading med CFD

När det gäller skatteaspekterna av CFD-handel i Sverige är det viktigt att förstå hur vinster och förluster behandlas skattemässigt. CFD är finansiella instrument och deras behandling i skattesammanhang kan variera beroende på individuella omständigheter och specifika regler.

Generellt sett betraktas vinster och förluster från CFD-handel som kapitalvinster respektive kapitalförluster i Sverige. Det betyder att eventuella vinster från CFD trading är skattepliktiga, och förluster kan möjligen användas för att minska skattebördan genom att kvittas mot vinster. Det är viktigt att noggrant dokumentera alla transaktioner och resultat för att korrekt kunna deklarera dessa i inkomstdeklarationen.

Eftersom CFD handel innebär spekulation i prisrörelser på finansiella instrument, utan att faktiskt äga den underliggande tillgången, kan det finnas specifika regler som gäller för hur dessa transaktioner ska redovisas skattemässigt. Det kan variera beroende på om kontrakten avser aktier, råvaror, valutor eller andra finansiella instrument.

Det är rekommenderat för den som handlar med CFD i Sverige att konsultera med en skatterådgivare eller Skatteverket för att vara helt säker på att alla skatteregler följs korrekt. Skatteverkets webbplats kan erbjuda ytterligare vägledning och information om hur CFD trading behandlas skattemässigt. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste reglerna och riktlinjerna för att undvika oväntade skattekonsekvenser.

Hur man analyserar och förutser marknadsrörelser

Att analysera och förutse marknadsrörelser i CFD-handel kräver en djupgående förståelse för både de underliggande tillgångarna och de faktorer som påverkar priset på dem. Det kan uppnås genom att kombinera olika analytiska metoder.

 • Teknisk analys: involverar studier av historiska prisdiagram för att identifiera mönster och trender som kan ge en indikation på framtida prisrörelser. Tekniska indikatorer som glidande medelvärden, RSI (Relative Strength Index), och MACD (Moving Average Convergence Divergence) används ofta för att identifiera köp- och säljsignaler.

 • Fundamental analys: fokuserar på att analysera ekonomiska, finansiella och andra kvalitativa och kvantitativa faktorer. I trading med CFD kan det innebära att analysera ett företags finansiella hälsa, branschtrender eller makroekonomiska faktorer som räntesatser och arbetslöshetssiffror.
 • Analys av marknadssentiment: handlar om att förstå och tolka marknadssentimentet. Verktyg som nyhetsanalyser och marknadsundersökningar kan användas för att få en uppfattning om hur andra handlare och investerare känner inför en viss tillgång eller marknad.

För CFD trading i Sverige är det också viktigt att hålla sig uppdaterad med lokala och globala ekonomiska nyheter och händelser som kan påverka marknaden.

Att hantera förluster och vinster i CFD trading

I hanteringen av förluster och vinster i CFD trading är det avgörande att ha en välbalanserad strategi. Det första steget är att sätta realistiska mål för både vinster och förluster, vilket hjälper till att hålla förväntningarna i schack och förhindrar överdrivet risktagande. En effektiv metod för att begränsa risker är användningen av stop loss-order, vilket ser till så att förluster hålls inom acceptabla gränser.

Att kunna hantera sina känslor spelar en stor roll vid trading med CFD. Det är viktigt att inte låta känslor som girighet eller rädsla påverka dina handelsbeslut. I stället bör beslut baseras på genomtänkta strategier och grundlig analys. Girighet kan exempelvis leda till att man håller kvar vid en vinstgivande position för länge i hopp om ännu större vinster, medan rädsla kan orsaka för tidiga försäljningar som begränsar vinstpotentialen.

Därför är det viktigt att utveckla och följa en handelsplan som inte bara baseras på marknadsanalys, utan också tar hänsyn till din egen risktolerans och känslomässiga reaktioner. Att träna sig på att hålla känslor i schack och hålla sig till planen, även under volatila marknadsförhållanden, är viktigt för framgångsrik handel.

CFD-handel och dess påverkan på den globala marknaden

CFD-handel har haft en betydande inverkan på den globala finansmarknaden. Genom att erbjuda en enklare och mer tillgänglig form av handel har den breddat spektrumet av deltagare i finansmarknaderna, inkluderande både institutionella investerare och enskilda handlare.

Ett av de mest betydande sätten som CFD-kontrakt påverkat är dess bidrag till marknadslikviditet. Genom att möjliggöra handel med ett brett utbud av tillgångar, från aktier och obligationer till råvaror och valutor, har handeln med dessa kontrakt bidragit till ökad handelsaktivitet. Denna ökade aktivitet kan leda till mer effektiva marknader, där priserna på tillgångar mer korrekt återspeglar deras underliggande värde.

Vidare har introduktionen av CFD-handel gjort det möjligt för investerare att spekulera på prisrörelser utan att faktiskt äga den underliggande tillgången. Detta har lett till en ökning av korta positioner i marknaden, vilket kan bidra till ökad volatilitet. Samtidigt har det också gett investerare möjligheter att skydda sina portföljer mot marknadsnedgångar genom hedging.

Dock har trading med CFD också lett till oro angående den ökade risken och spekulationen den för med sig. Hävstången som ofta används kan förstora både vinster och förluster, vilket kan leda till signifikanta finansiella förluster för oerfarna handlare. Detta har lett till att tillsynsmyndigheter i olika länder, inklusive Sverige, har infört regleringar för att skydda investerare och bevara marknadsstabiliteten.

Sammanfattningsvis har CFD-kontrakt påverkat den globala marknaden på flera sätt, från att öka likviditeten och handelsmöjligheterna till att introducera nya risker och volatilitet. Dess roll i den moderna finansvärlden fortsätter att utvecklas i takt med att nya regleringar och tekniker introduceras.

Ordlista

Att förstå de specifika termerna inom CFD-handel är avgörande för att framgångsrikt delta i denna typ av finansiell handel. Här är en ordlista över några grundläggande termer.

 • CFD (Contract for Difference): Ett avtal mellan två parter om att utbyta skillnaden i pris på en tillgång från när kontraktet öppnas till när det stängs.

 • Hävstång: Ett verktyg som gör det möjligt för handlare att kontrollera en stor position med en relativt liten mängd kapital. Det kan förstora både vinster och förluster.

 • Spread: Skillnaden mellan köppriset (budpriset) och säljpriset (frågepriset) på ett CFD-kontrakt. Det är i praktiken mäklarens avgift för handeln.

 • Stop loss-order: En order som placeras för att begränsa en handlares förlust på en position.

 • Gå lång: Att ”gå lång” innebär att köpa det underliggande värdet i en tillgång i förväntan om att priset på den underliggande tillgången kommer att stiga.

 • Gå kort: Att ”gå kort” innebär att sälja en tillgång i förväntan om att priset kommer att falla.

 • Margin call: En begäran från en mäklare till en handlare om att deponera ytterligare kapital för att täcka eventuella förluster och upprätthålla öppna positioner.

 • Volatilitet: Beskriver graden av variation i priset på en tillgång över tid. Högre volatilitet innebär större prisförändringar, vilket kan öka både risk och möjlighet.

 • Diversifiering: Strategin att sprida investeringar över olika tillgångar eller marknader för att minska risk.

 • Marknadslikviditet: En term som beskriver hur lätt det är att köpa eller sälja en tillgång utan att påverka dess pris. Högre likviditet innebär vanligtvis mindre prisvolatilitet.

 • Underliggande tillgång: Den tillgång som kontraktet baseras på, vilket kan vara aktier, index, råvaror, valutor etc.

Historisk bakgrund

CFD-handelns historia sträcker sig tillbaka till 1990-talet. Ursprunget av CFD kan spåras tillbaka till London, där det utvecklades av ett finansföretag. Syftet var att erbjuda hedgefonder och institutionella investerare ett kostnadseffektivt sätt att hedga sina aktieportföljer på Londons börsmarknad utan att behöva betala stämpelskatt.

Den grundläggande mekanismen bakom trading med CFD tillät handlare att spekulera på prisrörelser av aktier utan att fysiskt äga dem. Detta koncept snappades snabbt upp av detaljhandlare och CFD-kontrakt blev tillgängliga för allmänheten. Med tiden utvidgades omfattningen från att endast omfatta aktier till att inkludera andra finansiella instrument som index, råvaror och valutor.

Under 2000-talet, med internets expansion och trading-plattformar online, växte handeln exponentiellt. Handlare över hela världen, inklusive i Sverige, fick tillgång till globala marknader och möjlighet att handla med olika tillgångar genom CFD-kontrakt. Kontraktens popularitet berodde delvis på deras tillgänglighet, hävstångseffekten som de erbjuder och möjligheten att gå både lång och kort på marknaden.

Framtiden för CFD trading: Trender och förutsägelser

Framtiden för CFD trading är dynamisk och förväntas fortsätta att utvecklas med tekniska framsteg och förändringar i marknadsdynamik. Här är några trender och förutsägelser som kan forma framtiden för denna form av handel.

 • Ökad reglering: Efter finanskrisen har det varit ett ökat fokus på reglering av finansmarknaderna globalt. Framtiden kan innebära strängare regleringar för handel med kontrakt, särskilt när det gäller hävstång och marknadsföring, för att skydda investerare och öka marknadens transparens.

 • Tekniska innovationer: Med framsteg inom teknologi, särskilt inom områden som artificiell intelligens och maskininlärning, kan handlare förvänta sig mer avancerade handelsplattformar. Dessa innovationer kan erbjuda bättre handelsverktyg, förbättrad analys av marknadsdata och mer effektiv riskhantering.

 • Global marknadstillgång: Handeln kan bli ännu mer globaliserad, vilket ger handlare tillgång till ett bredare utbud av marknader och tillgångar från hela världen. Detta kan ge ökad diversifiering och möjligheter till handel baserad på olika geografiska marknader och sektorer.

 • Fokus på utbildning och medvetenhet: Med ökande komplexitet i finansiella instrument kan det bli en ökad efterfrågan på utbildning och medvetenhet bland investerare. Mäklare och finansiella institutioner kan behöva erbjuda mer resurser och utbildningsmaterial för att hjälpa handlare att förstå risker och strategier.

 • Hållbarhet och ESG-faktorer: Det finns en växande trend mot hållbarhet och beaktande av miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG=Environmental, Social, Governance) inom investeringar. Det kan påverka marknaden genom att inkludera fler ESG-kompatibla produkter och strategier.

Även om dessa trender pekar mot en spännande framtid, är det viktigt att komma ihåg att marknaden förblir oförutsägbar. Handlare bör därför fortsätta att vara försiktiga i sina investeringsbeslut.

FAQ – Vanliga frågor och svar

CFD (Contract for Difference) låter investerare spekulera i prisrörelsen på en underliggande tillgång, utan att faktiskt äga den.

Ett CFD-kontrakt upprättas mellan en investerare och en leverantör, och anger att de ska utbyta mellanskillnaden mellan inköpspriset och försäljningspriset på en särskild tillgång. Man kan välja att gå lång (i förväntan om att priset ska stiga) eller att gå kort (i förväntan om att priset ska sjunka).

I CFD-handel finns flera risker. En av dem är marknadsvolatiliteten, som kan innebära snabba och stora prisförändringar. En annan risk är överdriven användning av hävstång, som kan innebära större vinster eller större förluster.

Om du går med vinst på ett CFD-kontrakt beskattas denna i regel som kapitalinkomst om 30 procent. Den exakta skattesatsen kan variera beroende på marknad och tillgång. Säkerställ alltid vad som gäller i just ditt fall.

Läs också vår guide om daytrading, för att lära dig allt om denna populära handelsstrategi.