Det är vanligt att behöva låna pengar någon gång i livet. Att ha sparade kontanter till livets alla välkomna och ovälkomna överraskningar är det inte många som har. Vissa saker brukar man låna till även om man har pengar – som till exempel ett hus eller en bil.
Det som kan tyckas vara lite lustigt med lån är att det är lätt att få ett om man har pengar eller en hög och stadig inkomst. Har man inte pengar eller en låg och ostadig inkomst är det svårare. Trots att det kanske är då man har störst behov av att få låna. Har man dessutom betalningsanmärkningar kan det vara nästan omöjligt.
Nästan omöjligt. Men inte helt. Det finns ett sätt man kan få pengar snabbt på kontot även om man har en prick hos Kronofogden eller just blivit arbetslös – snabblån utan UC. Men det är mycket viktigt att man har full koll på vad ett sådant lån innebär. Även om det kallas för “snabblån” måste man ta god tid på sig och lära sig allt om denna lånetyp innan man tecknar ett.
Vad är UC?
UC är en förkortning för Upplysningscentralen, som är Sveriges största företag inom kreditupplysning. De har funnits sedan 1977. UC arbetar med att ge andra företag information om kunders kreditvärdighet, det vill säga hur deras ekonomi och betalningsförmåga ser ut.
Det är inte bara långivare som använder sig av kreditupplysning för att godkänna lån. En kreditupplysning via UC eller något annat kreditföretag kan också göras när man ska handla på faktura eller teckna ett avtal eller en prenumeration. Däremot brukar kraven på kreditvärdighet vara som hårdast när man ska låna pengar.
Varför vill man låna pengar utan UC?
Det kan finnas många skäl till att man vill låna pengar utan UC. Det kan handla om att man inte har tid att vänta på pengarna tills dess att en kreditvärdering är genomförd. Det kan också handla om att man har dålig kreditvärdighet på grund av tidigare obetalda skulder. Detta kan sätta käppar i hjulen även för den som har förbättrat sin ekonomiska situation och nu egentligen har en god betalningsförmåga.
För dessa personer kan ett lån från en långivare som inte tittar på samma bedömningsgrunder som till exempel storbankerna vara en räddare i nöden. Det är värt att veta att det utöver snabba lån från privata långivare också finns andra instanser i samhället som kan hjälpa till med en dålig ekonomi.
Många kreditupplysningar hos UC påverkar ens UC score
Det kan också vara värt att veta att kreditupplysningar i sig kan påverka kreditvärdigheten. Om det gjorts väldigt många upplysningar via UC under en period kan detta göra att man får lägre så kallat “UC score”, det vill säga sämre kreditvärdighet. Detta kan man komma runt genom att välja en långivare som använder ett annat kreditvärderingsföretag än UC. Även om de är störst i Sverige är de inte ensamma på sin marknad.
Vad är ett snabblån?
Någon exakt definition på “snabblån” finns egentligen inte. Det har däremot blivit en vedertagen term för ett lån där pengarna kommer in på kontot i princip med en gång och där man inte har någon säkerhet för lånet.
Att ha säkerhet för ett lån kan till exempel vara att man lånar på sitt hus eller på sin bil, det vill säga att lånet är knutet till något man äger som är av lite högre värde. Ett annat ord för den här typen av lån är konsumtionslån. Lånar man pengar till att betala räkningar eller för att åka på semester handlar det om ett konsumtionslån.
Håll koll på räntan – snabblån kostar pengar
Det finns inga lån som är gratis. I alla fall inte om man lånar pengar från en professionell långivare och inte någon snäll släkting. Detta är särskilt sant när det kommer till snabblån. Snabblån med eller utan UC kan ha fördelar i vissa situationer, men hör också till marknadens dyraste låneformer.
Så funkar ränta på nästan alla lån
Kostnaden för ett lån beror på hur mycket pengar man lånar. Detta kallas för ränta och anges oftast för ett år i taget. Lånar man 100 kronor till tio procents ränta kommer skulden öka med tio procent av lånebeloppet (10 kronor) det första året som den inte är betald.
Året därpå beräknas räntan på det nya skuldbeloppet – det vill säga på 110 kronor. Räntekostnaden blir då tio procent av 110 kronor (11 kronor) och skulden växer till 121 kronor under år två. Detta kallas ofta för “ränta på ränta” och gör att det är väldigt viktigt att hålla koll på hur hög ränta det är på ett lån.
När man vill teckna den här typen av lån är det viktigt att jämföra olika långivare vad gäller räntor och villkor. Vissa är dyrare än andra. Det är inte ovanligt att snabblån utan UC har räntor mellan 20–40 %. Det innebär att man gör bäst i att betala tillbaka ett snabblån så fort man kan, för att inte skulden ska växa sig för stor.