Kreditkort – ett nygammalt fenomen

I och med att kreditkort introducerades på marknaden tidigt under det förra århundradet så har det genomgått en lång resa. Men både under dess formativa år fram tills idag så är konceptet i princip detsamma.

Det kan dock skilja sig i vilket syfte som ett kreditkort används. Det kan fungera som ett redskap för konsumtion men samtidigt vara en lösning vid akuta utgifter. Med hjälp av ett kreditkort har du möjlighet att skjuta fram eller delbetala en kostnad som annars inte skulle vara möjligt att göra.

Lika aktuellt då som nu

Kreditkortsmarknaden har vuxit konsekvent och under väldigt lång tid. Det finns med andra ord fler än färre kreditgivare att välja emellan. På kreditkort.nu jämförs och recenseras de bästa kreditkorten på marknaden och på så vis utmanar plattityden att man kan få för mycket av det goda.

Men hur nödvändigt är egentligen ett kreditkort år 2023? Är det fortfarande lika aktuellt idag i en marknad av snabba smslån och lättillgängliga online krediter?

Vi kan besvara detta genom att konstatera att kreditkortet har inte gått ur tiden än, och det finns verkligen inga tecken på att det närmar sig slutet av sin resa.

Faktiskt så fungerar det som en motkraft till de flesta låneformer, gamla som nya.

Onlinekredit, kontokredit, kreditkonto eller kreditlån – många namn med samma innebörd. Men oavsett vad du kallar det så skulle ingen av dessa benämningar finnas idag om det inte vore för kreditkortet.

Detta enkla magnetiserade plastkort har haft en sådan enorm genomslagskraft att den har hjälp till att forma den moderna betalmarknaden.

Kontokrediter – lillebror till kreditkortet

En kontokredit, som är ett slags snabblån, fungerar som så att du ansöker om en viss kreditgräns och väljer sedan hur mycket du vill använda av ditt kreditkonto.

Kort sagt så är en denna låneform väldigt nära besläktat med kreditkortet. Men även när dessa två kandidater ställs mot varandra så är fortfarande kreditkortet som i viss mening än idag är huvudrollsinnehavaren.

För visst finns det en viss traditionell charm med att ha ett fysiskt kort i handen? Men det finns också en följetong av förmåner som du kan ta del av när du använder ett kreditkort – såsom bonuspoäng, individuella räntor, försäkringar och rabatter.

Därför är kreditkortet ett nygammalt fenomen som tack vare dess utveckling ligger lika mycket i tiden idag som det gjorde under 1900-talets gång.