Så hittar du årets bästa kreditkort

Kreditkort var inledningsvis ett enkelt sätt att köpa någonting som du sedan betalade i efterhand, och riktade sig från början uteslutande till rak konsumtion. Under ett århundrade förändras dock mycket, och kreditkort är inget undantag för den regeln.

2023 är ett nystan av snabblån, privatlån och kontokrediter som alla erbjuder olika räntor och villkor. Men ingen av dessa låneformer lägger lika mycket vikt vid förmåner som ett kreditkort gör.

Det kan dock visa sig vara en utmaning att utröna vilka bonussystem, rabatter och vilken slags avkastning som man ska leta efter i dagsläget. Att hitta det bästa kreditkortet 2023 är därför lättare sagt än gjort.

Vad du behöver tänka på

Tumregeln är som alltid att jämföra olika kreditgivare.

Visst, det är en beprövad metod som i nio fall av tio betyder att du hittar det du letar efter – men vi vet också med oss att det krävs lika mycket tålamod som kunskap.

Därför ska vi i denna artikel genomgå en snabbkurs i kreditkortets ABC.

Räntefri kredit är precis vad det låter som – ett kreditbelopp som du utnyttjar men inte behöver betala någon ränta på, och är synonymt med kreditkort. Under hur lång tid du kan utnyttja din räntefria kredit varierar beroende på kreditgivare, men i regel handlar det om upp till 60 dagar.

Ränta är en term som du sannolikt har stött på många gånger tidigare och åtminstone har någon slags uppfattning av – därför finns det en risk att det vi nu går igenom är en repetitionskurs. Men hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Det är skillnad på den vanliga räntan (nominella räntan) och den effektiva räntan. Den vanliga räntan är enbart kostnaden du betalar på din kredit, medan den effektiva räntan är kostnaden plus alla avgifter.

Alltså, nominell ränta = enbart ränta, och effektiv ränta = ränta plus avgifter.

Vad vi lär oss av detta är att alltid se över den effektiva räntan.

Årsavgift tas ut i vissa fall, ofta beroende på vilket slags kreditkort du väljer. Men många stora kreditgivare har tagit bort årsavgiften helt och hållet.

Bonuspoäng är ett måste, och du bör titta noga på hur stor procent bonus du får per krona eller köp och också se över vad du kan använda dina bonuspoäng till (exempelvis resor, inredning eller pengar i handen).

Försäkringar är möjligtvis en mindre välkänd förmån när det kommer till kreditkort, men de flesta kreditgivare erbjuder faktiskt detta i någon form. Det hör inte till ovanligheterna att exempelvis reseförsäkring ingår, där du kan ta del av avbeställningsskydd, stöldförsäkring och ersättning för sjukvård när du köper resan med ditt kreditkort.

När du jämför dessa olika slags förmåner målar du också fram en bild av vilket kreditkort som passar bäst för dina behov.