Vikten av att jämföra lån

Att jämföra lån är en viktig del i själva beslutprocessen av att ta ett lån. Det är på så vis du får en uppfattning om de bästa villkoren inom de krav som du uppfyller. Det finns dock många saker att hålla reda på och att ställa långivare mot långivare är därför lättare sagt än gjort.

Skillnad på ränta och ränta

Oavsett om du ser på ett lån som en långsiktig åtagande eller om du vill låna snabbt utan krusiduller så är den första och viktigaste delen som du bör se över vilken ränta som erbjuds. Räntan i sig kan dock syfta på två olika saker: den nominella räntan och den effektiva räntan.

Den nominella räntan är vad som kallas för den vanliga räntan; här beräknas enbart kostnaden av ditt lånebelopp.

Den effektiva räntan är däremot den vanliga räntan (nominella räntan) plus alla avgifter som finns med i lånet – det vill säga exempelvis uppläggningsavgift och aviavgifter. På så vis är alltid den effektiva räntan högre, och visar den faktiska kostnaden av ditt lån.

Summa summarum – du gör dig själv alltid en tjänst om du utgår efter den effektiva räntan.

En annan ack så viktig del är vilken slags låneform som passar dig. Olika låneformer är gränsöverskridande och betyder ofta samma saker. Det kan krävas lite extra ansträngning för att nysta upp dessa begrepp. Läser du vidare så går du igenom en snabbkurs och kan kalla dig en certifierad låneexpert. Nja, inte riktigt, men det är ett steg i rätt riktning. 

Olika lån du kan jämföra

Snabblån är precis som namnet antyder, ett lån som är snabbt och enkelt att ta. Du ansöker om ett mindre lånebelopp (i regel mellan 1 000 – 70 000 kr) och får svar inom kort på skärmen. Utbetalning sker i många fall inom 10-15 minuter efter du har blivit beviljad ditt lån. Snabblån har också lägre krav än klassiska privatlån.

Blancolån avser tekniskt sett alla slags lån som är utan säkerhet. Säkerhet i ett lån kan till exempel vara en bostad (vid bolån) eller en bil (vid billån).

Privatlån betyder i de flesta fall samma sak om ett blancolån, det vill säga ett privatlån utan säkerhet. Men ett privatlån kan också vara ett lån med säkerhet. Alla lån som tas av en privatperson är alltså ett privatlån.

I en mer traditionell definition så kallas större lån för privatlån, och handlar om längre löptid och högre lånebelopp (vanligtvis upp till 600 000 kr) än till exempel snabblån.

Samlingslån betyder att du samlar dyra lån och krediter i ett enda privatlån, i stort sett alltid till en markant lägre ränta. Lånet är finns alltså till för att samla dina nuvarande skulder och kan inte gå till konsumtion.

Billån känner de flesta till. Det kan i regel gå till så att bilen du önskar köpa fungerar som säkerhet i lånet, eller att ditt bilköp finansieras genom ett vanligt privatlån (blancolån) och inte är knutet till bilen.

Företagslån är på ett sätt motsatsen till ett privatlån, men fungerar ungefär på samma vis. Skillnaden är så klart att lånet står på en verksamhet istället.