Vad är direktavkastning?

direktavkastning

Direktavkastning är en storhet på hur stor utdelningen i ett bolag är i jämförelse med priset på aktien, det vill säga aktiekursen. Brukar oftast förkortas till DA. Det redogör således hur stor del i procent av ditt satsade kapital du får igen i form av aktieutdelning årligen. Direktavkastning betyder Dividend Yield på engelska. Läs vår artikel där vi beskriver vad utdelning är och hur det funkar.

När du kanske har sökt efter det bankkontot med den högsta räntan så har du antagligen sökt efter den högsta direktavkastningen. Det är mer förekommande att du kollar på hur stor ränta, direktavkastning, kontot ger dig än att beräkna hur många kronor man får i utdelning från sparkontot.

I den här artikeln går vi igenom bland annat:

  • Hur beräknar man en akties direktavkastning?
  • Hur funkar aktieutdelning?
  • Det här påverkar aktieutdelningen
  • Vilket är bäst, hög eller låg direktavkastning?
  • Var kan jag hitta en akties DA?
Vad är DA? Så räknar du ut DA (Nordnet)

Hur beräknar man en akties direktavkastning?

En akties direktavkastning räknar du ut genom att dividera aktiens utdelning med aktiekursen.

Exempel

Elektrikerföretaget Petter EL AB:s pris per aktie ligger på 40 kronor och utdelningen per aktie är 2 kronor. För att beräkna bolagets direktavkastning gör man så här:

Aktieutdelningen i jämförelse med aktiekursen ger en direktavkastning på 5%.

Hur funkar aktieutdelning?

Två olika personer som har köpt en aktie till olika priser kan ha samma utdelning, i kronor sett, men olika direktavkastning. Det här har sin grund i att direktavkastningen är påverkad av såväl priset per aktie som utdelningen. Ifall du handlar aktier i ett företag vid mer än en tidpunkt kommer du alltså att få olika direktavkastning på varenda transaktion, med villkoret att priset på aktien har rört sig.

Exempel

Vi håller i gång med exemplet om Petter EL. Vad händer med direktavkastningen när priset på aktien stiger eller sjunker? I detta sammanhang kan du se hur direktavkastningen påverkas när priset på aktien stiger till 60 kronor eller också sjunker till 20 kronor.

Det här påverkar direktavkastningen

Det som påverkar direktavkastningen är hur stor utdelning företaget har valt att dela ut och vad priset på aktien är när du köper aktien. Emellanåt kan en aktie sjunka rejält och då kan direktavkastningen se extremt hög ut. Ifall aktiekursen har sjunkit rejält kan det vara en tanke att kolla noggrannare på varför priset på aktien fallit, för att du inte ska missa någon nödvändig information som påverkar företagets framtid. Exempelvis när ett företag meddelar börsen om att man kommer sänka utdelningen.

På både Nordnets och Avanzas hemsidor kan du söka fram nödvändig information om en aktie genom att dig vidare till respektive sidors nyhetsflik, för en enskild aktie. Här nedan kommer bilder på hur den information eller nyheter kan se ut för ett företag.

Nordnets nyhetsflöde

Avanzas nyhetsflöde

Så här påverkar aktiekursen direktavkastningen

När aktiekursen stiger och utdelningen är den samma så sjunker direktavkastningen. Däremot om aktiekursen sjunker och utdelningen är den samma så stiger direktavkastningen. Aktieutdelningen spikas oftast en gång per år efter att företaget har beräknat årets vinst och grubblat på vad man egentligen ska göra med vinsten. Bolaget kan antingen dela ut vinsten eller återinvestera den i företaget. Aktiekursen förändras dock hela tiden på marknaden.

  • Växande aktiekurs och bibehållen utdelning betyder lägre direktavkastning
  • Fallande aktiekurs och bibehållen utdelning betyder högre direktavkastning
  • Bibehållen aktiekurs och ökad utdelning betyder högre direktavkastning
  • Bibehållen aktiekurs och minskad utdelning betyder lägre direktavkastning

Vilket är bäst, hög eller låg direktavkastning?

Det finns tyvärr ingen riktlinje för vad som är en god eller svag direktavkastning. Tvärtom brukar fullt utvecklade företag dela ut en större del av vinsten än yngre företag som för det mesta är i behov av pengarna för att kunna växa. Delägare i ett företag som inte delar ut pengar, eller tillgångar, kommer fortsättningsvis ha förhoppningar om att företaget använder pengarna på ett vettigt vis. För att bolaget ska fortsätta växa och producera växande vinst. Om företaget vet att de inte kommer nå de målsättningar som börsen har satt på bolaget eller om företaget inte hittar de rätta investeringarna är det bättre att dela ut pengarna. Delägarna får då själv avgöra hur vinsten ska investeras.

De företag som har en hög direktavkastning brukar oftast dela ut en stor del av vinsten. Enligt Nasdaq så har snittet på direktavkastningen på Stockholmsbörsen de senaste 5 åren varit 3%. De investerare som vill ha en hög direktavkastning bör då kolla på företag som har en högre direktavkastning än snittet. Här kan du se inlägget där vi listat topp 15 bolag med hög direktavkastning.

När börsen faller så kan en hög direktavkastning då och då vara en typ av krockkudde. Då aktiekursen faller så växer direktavkastningen på grund av att utdelningen är oförändrad. Om börsen inte tror att den fallande aktiekursen är orsakad av företagets framtidsutsikter så brukar engagemanget för att handla aktien växa eftersom direktavkastningen växer.

Anledning till att titta på en akties direktavkastning

En del sparare vill ha aktier med hög direktavkastning för att få ett bra kassaflöde, eller löpande inkomst i skepnad av utdelning. Övriga handlar aktier i företag som inte delar ut pengar utan snarare sparar dem för att fortsätta växa. Företag som är snabbväxande och i behov av pengar har för vana att spara vinsten för att återinvestera tillbaka i bolaget. Samtidigt som mer större, mognare, företag som inte växer lika snabbt delar ut delar av vinsten åt sina aktieägare.

Du kan ställa dig frågan, om du uppskattar möjligheten till att aktiekursen växer mera eller om möjligheten till ett bra kassaflöde i form av utdelningar är mera uppskattat? Flera investerare skulle nog svara att det är en blandning av dessa som är det mest uppskattade.

Exempel

Kalle och Pelle innehar båda aktier däremot har de lite varierande synsätt på sina investeringar. Pelle som inte känner sig komfortabel med för hög risk brukar placera sina pengar i större företag. Han kollar flitigt efter en hög direktavkastning på grund av att han vill spendera utdelningen varje år. Han uppskattar lugnet hellre än att försöka träffa aktieraketerna.

Däremot gillar Kalle spänningen i att pröva hitta nästa raket på aktiemarknaden. Han är inte i behov av pengarna idag utan planerar att konsumera dem långt in i framtiden. Kalle kollar därför efter företag som är kunniga på att återinvestera vinsten för att fortsätta bolagets expansion. Därför tycker Kalle att det är godtagbart att företaget inte delar ut några pengar i dagsläget.

Var kan jag hitta en akties direktavkastning?

Du hittar en akties direktavkastning på både Avanzas och Nordnets webbplattformar och applikationer. Kolla in skärmdumparna vi tagit för att lättare hitta direktavkastningen.

På Avanzas hemsida hittar du en akties direktavkastning på aktieöversikten och i applikationen hittar du den under grafen. På Nordnets hemsida hittar du aktiens direktavkastning på fliken ”Om bolaget” och i applikationen hittar du den under grafen.

direktavkastning nordnets hemsida
Var man kan se direktavkastning på Nordnets hemsida
direktavkastning nordnet applikation
Här kan man se direktavkastning i Nordnets applikation
direktavkastning i avanzas applikation
Var man kan se direktavkastning på Avanzas hemsida
avanza direktavkastning i mobilen
Här kan du se direktavkastning i Avanzas applikation