Vad är en ETF?

etf

ETF är en förkortning som står för de engelska orden Exchange Traded Funds. På svenska kallar man i många fall ETF:er för börshandlade fonder, vilket är precis vad det är. En börshandlad fond är en fond som du både kan sälja och köpa på börsen och jämfört med klassiska fonder behöver du inte vänta på att affären ska gå igenom. Eftersom du har handlat på börsen kan du vara säker på att affären äger rum direkt, vilket är detsamma som gäller för aktier.

Att det blir en snabb och smidig affär är naturligtvis en av de främsta fördelar med att välja ETF:er, men den låga förvaltningsavgiften har också gjort värdepappret väldigt populärt. Tittar man på förvaltningsavgiften kan man se att den ligger på ungefär samma nivå som indexfonder gör. Med ETF:Er kan du investera i de allra mesta, t.ex. valuta, råvaror eller aktieindex. Här kommer vi att berätta mer om ETF:er, vad de är, hur du använder dig av dem och vilka fördelar som finns.

I den här artikeln kommer vi gå igenom bland annat:

  • Hur fungerar en ETF?
  • Köpa börshandlade fonder – så går du tillväga
  • Vilket konto ska man välja till ETF:er?
  • Deklarera ETF:er
  • Avgifter och courtage – vad gäller?
  • Handla ETF:er med hävstång
  • Kan man månadsspara i ETF:er?

Hur fungerar en ETF?

Enkelt förklarat kan man säga att en ETF är en fond som du handlar på börsen. Den påminner på många sätt om vilken annan fond som helst, men skillnaden är således att du inte går via en fondmäklare i samband med köp och försäljning. Använder du dig av en fondmäklare kan försäljning och köp oftast bara ske en gång under dagen och vid en viss tidpunkt, men med ETF:er kan du själv välja när du vill agera, förutsatt att börsen fortfarande är öppen.

ETF:er är därefter uppbyggda av tillgångar. Tillgångar kan t.ex. vara råvaror eller valutor. Du slipper också oroa dig för den eventuella kreditrisk som finns mot emittenten, eftersom ETF:er helt enkelt inte har någon. Att äga en ETF är således något du kan göra med gott samvete och du kan mer än gärna behålla den under en längre ut, utan att behöva oroa dig för statusen hos utgivaren.

I klippet nedan går Alexander Gustafsson på Nordnet igenom med Carl Höök om ETF:er.

Att spara i ETF:er (Nordnet)

Fördelar med ETF:er

Det finns mängder med olika fördelar med att satsa på ETF:er i din portfölj. Som tidigare nämnt kan du handla direkt från börsen och det innebär således omedelbara affärer. Vi pratade även om att förvaltningsavgiften är mycket lägre än för många andra alternativ, men vilka fler fördelar finns det?

En låg förvaltningsavgift och en snabb affär är inte allt som ETF:er har att erbjuda.

  • Börshandlade fonder är relativt enkla och lätta att förstå sig på. Majoriteten av alla börshandlade fonder som finns är nämligen byggda på en mycket enkel idé. Till att börja med kommer de allra flesta att vara passivt förvaltade, men de följer också något index.
  • Jämför man med många andra typer av fonder så är ETF:er mycket billigare. I Sverige ligger förvaltningsavgiften för ETF:er endast på 0,01 %. Det, i sin tur, innebär att en börshandlad produkt sällan kommer att kosta dig mer än 0,30 % per år. Du sparar således pengar samtidigt som du tjänar de.
  • Vill du börja investera i ETF:er bör du ha koll på vad smart beta är. Smart beta är nämligen ett ord som du kommer att stöta på mycket och som är till din fördel. Det innebär kort och gott att fonden är passivt förvaltade och har tydliga och enkla placeringsregler.
  • Med ETF:er slipper du vänta på transaktioner och överföringar. Alla köp och sälj som du gör kommer att synas direkt på ditt konto. Du har dessutom ett mycket stort utbud av välja mellan. I dagsläget erbjuder Avanza cirka 800 olika alternativ och Nordnet ca 1600 stycken.

Köpa börshandlade fonder – så går du tillväga

Har du inte handlat med börshandlade fonder tidigare kan det kännas svårt att komma igång. Många nya investerare känner sig osäkra på hur börsen fungerar och väljer därför mer ”trygga” alternativ, t.ex. fondmäklare. Att köpa en ETF på börsen är dock mycket enklare än man kan tro och hos nätmäklare kan du hitta mängder med olika fonder att välja mellan.

Ett stort plus är att du inte behöver ha något specifikt avtal för att handla och sälja, utan det räcker med att du har skapat dig ett konto. Vanliga plattformar att använda sig av är t.ex. Nordnet och Avanza, som dessutom har bra utbud. Eftersom det finns en värdepappershandelslag som måste följas är det inte ovanligt att nätmäklaren eller banken först kontrollerar så att du har förståelse och kunskap som krävs för att kunna göra ett bra val. Denna kontroll sker vanligtvis genom ett enklare test.

Vilket konto ska man välja till ETF:er?

En stor fördel med ETF:er är att de är mycket flexibla, inte minst när det kommer till valet av konto. För börshandlade fonder eller produkter behöver du inte ha något specifikt konto, utan du kan helt enkelt välja det som passar dig bäst. Väljer du t.ex. en kapitalförsäkring eller ett ISK behöver du inte oroa dig för att betala skatt på dina vinster. Det du däremot kommer få göra är att betala en skatt på kontots totala värde. Denna skatt betalas årligen.

Även om det är fritt fram att välja vilket konto du vill rekommenderar vi alltid kapitalförsäkring för den som väljer att äga och handla med utländska ETF:er. Orsaken till detta är helt enkelt för att du ska kunna få en avräkning på din källskatt via nätmäklaren som du använder dig av. Vill du inte använda dig av en kapitalförsäkring kan du istället välja ett klassiskt aktiekonto eller fondkonto. Visserligen kommer du då betala ca 30 % skatt årligen på din vinst, men kom ihåg att du alltid kan kvitta förluster.

Deklarera ETF:er

Det råder ingen tvekan om ett ETF:er kommer med många fördelar och är väldigt enkla att använda sig av. Kanske är det också därför som de blivit så populära och eftertraktade att handla med. En mycket vanlig fundering som många nya investerare har är hur man går tillväga för att skatta och deklarera sina vinster. När det kommer till ETF:er kan vi betrygga dig om att du inte behöver göra något alls. Tittar man t.ex. på de ETF:er som finns i kapitalförsäkringar eller på ISK så är Skatteverket helt ointresserade av dessa produkter, eftersom de ändå kommer att schablonbeskattas. Det är således nätmäklaren som du använder sig av som sköter rapportering såväl som betalning av skatten, medan du lutar dig tillbaka.

Vad är det då som gäller om man har ett aktie- eller fondkonto istället då? Även här kan du luta dig tillbaka och ta det lugn. Använder du dig av ett aktie- eller fondkonto är det fortfarande nätmäklaren som sköter rapporten av transaktionerna åt dig och till Skatteverket. När deklarationen sedan kommer i din hand kommer alla belopp redan vara ifyllda och klara. I korta drag kan man säga att ETF:er innebär noll arbete för dig som innehavare.

Avgifter och courtage – vad gäller?

Vid ett flertal tillfällen har vi nämnt att ETF:er är mycket billigare att handla med än vanliga fonder, men för att du ska förstå hur och varför bör vi djupdyka lite mer i ämnet. En av ETF:ernas absolut största styrka är trots allt de låga förvaltningsavgifterna som finns. Idag är det inte omöjligt att hitta börshandlade fonder som kostar endast 0,01 % i årlig förvaltningsavgift och det är verkligen inte mycket. Tittar man generellt så ser man dessutom att majoriteten av alla ETF:er inte överstiger en årlig förvaltningsavgift på 0,1 % och att hälften ligger runt 0,3.

Har man inget att jämföra med kan det vara svårt att förstå hur billiga ETF:er faktiskt är, men om man tittar på de dyraste börshandlade fonderna som finns brukar dessa ändå ligga under 1 %, jämfört med fonder som är aktivt förvaltade och kostar 1 % och uppåt, ibland mycket mer än så.

Dock är det viktigt att komma ihåg att även om förvaltningsavgiften är låg finns det fortfarande ett courtage som du kommer behöva betala i samband med att du säljer eller köper en ETF. Detta gäller inte bara för börshandlade fonder, utan för alla värdepapper. Vill du komma igång på ett smidigt och enkelt sätt rekommenderar vi att du använder dig av trygga och pålitliga nätmäklare som erbjuder gratis ETF:er till nybörjare som använder sig av Stockholmsbörsen.

Handla ETF:er med hävstång

Även om det inte är lätt att förstå sig på i början är hävstång något som du bör se närmare på. Idag kan du handla ETF:er som har just en sådan – en hävstång. Kort och gott kan man säga att det innebär att en utväxling på investeringen kommer att ske flera gånger om. Antalet gånger är alltid givet och vanligtvis brukar värde ligga på 1, 1,5 eller 2 gånger. Detta gäller dock främst svenska ETF:er. Tittar man istället på ETf:er från USA är det inte helt ovanligt med 3 gångers hävstång på dessa.

Hävstången är dock inte bara något som du drar fördel av i uppgång, utan den fungerar även när det går nedåt. I nedgång kommer du att förlora dina investeringar mycket snabbare om det är ETF:er med hävstång som du har satsat på. Det förutsätter dock att fondens underliggande tillgång inte utvecklas i rätt riktning. Vi ger ett exempel!

Exempel:

Att handla med hävstång innebär kort och gott att priset på din ETF kan komma att ändras mycket snabbare än ändringen som sker på den underliggande tillgången, t.ex. valuta. Om du har en hävstång på 2 x och handlar med en index ETF i samband med att börsen stiger (t.ex. 0,5 %) kommer innehavets värde att öka med 1 %.

Kan man månadsspara i ETF:er?

Att månadsspara är något som idag är väldigt vanligt och det är ett bra och enkelt sätt att bygga upp en bra buffert och låta pengarna växa på egen hand. När det kommer till frågan om huruvida det är möjligt att månadsspara i ETF:er är svaret helt klart ja. Sanningen är att månadssparande faktiskt är en av de vanligaste och bästa sätten för dig att gå tillväga.

För inte så lång tid tillbaka var det inte möjligt att månadsspara i ETF:er, åtminstone inte om du vill ha ett automatiskt sparande där du slapp göra speciellt mycket arbete. Idag ser det dock annorlunda ut och möjligheterna att månadsspara i börshandlade fonder är bättre.

Hos Nordnet kommer du t.ex. att hitta en tjänst som är specifikt framtagen för ändamålet. Här kan du välja att spara dina pengar hos några väl utvalda partners och då behöver du inte ens oroa dig för att betala courtage.

Hos Avanza ser det dock lite annorlunda ut. Visst kommer du fortfarande att kunna månadsspara i ETF:er om du så önskar, men då måste detta ske manuellt och du måste själv se till att spara regelbundet. Det finns således inget automatiskt sparande som du kan använda dig av. Innan du väljer nätmäklare för dina ETF:er rekommenderar vi att du läser på noga om vad de olika mäklarna erbjuder, för att på så sätt veta vad som blir bäst för dig och dina investeringar!