Aktier eller fonder?

aktier vs fonder

Har du bestämt dig för att börja spara i värdepapper och finansiella instrument? Då har du säkerligen också funderat på vad som är bäst att börja med – aktier eller fonder? Huruvida aktier är bättre än fonder eller vise versa går egentligen inte att säga, eftersom de inte överträffar varandra. Vad du ska välja och vad som kommer att passa dig beror helt enkelt på vilket sparande du vill ha och vilken sparare du är.

Ett vanligt missförstånd är att man måste göra ett val, men så är inte fallet. Idag hittar du både professionella investerare och amatörsparare som använder sig av båda sparsätten för att få en så balanserad och trygg portfölj som möjligt. Att kombinera både aktier och fonder ger dig ett mer framgångsrikt sparande, som håller sig levande och är aktivt hela tiden.

I den här artikeln kommer vi bland annat gå igenom:

 • Aktier och fonder – så fungerar det
 • Hitta det bästa alternativet för dig
 • Långsiktigt sparande eller inte?
 • Riskbenägenhet
 • Aktivt deltagande i din investering
 • Risk med sparande – så ska du tänka
 • Kombinera för en stabil portfölj
 • Köpa aktier och fonder
 • FAQ – Vanliga frågor kring aktier eller fonder

Aktier och fonder – så fungerar det

Oavsett om du vill kombinera aktier och fonder eller bara välja ett av dem är det viktigt att du förstår hur de fungerar och vilka fördelar och nackdelar som finns. Genom att ha koll på skillnaden blir det inte bara lättare för dig att göra rätt val, utan du kommer också att kunna veta vad som blir bäst för ditt val av sparande.

Kort och gott kan man säga att aktier gör dig till ägare i ett bolag. Du får naturligtvis inte hela äganderätten, men köper en ägarandel i ett företag eller verksamhet. På så sätt investerar du i det faktiska företaget. Jämför man detta med en fond är en fond en mindre riskabel investering. I en fond samlar man flera olika företag och verksamheter inom samma eller snarlika branscher. Man kan se fonden som en fruktkorg som består av olika värdepapper, t.ex. obligationer och aktier. Väljer man en fond är det en fondförvaltare som man använder sig av. Det är fondförvaltaren som väljer vad fonden ska innehålla och vilka värdepapper som säljs och köps. Det gör fonden till ett bra alternativ för dig som vill slippa ha koll på detaljer.

Fördelar och nackdelar med aktier

+ Du får möjlighet att själv välja vilka företag och verksamheter som du vill investera i

+ Aktier har historiskt sett visat sig ha större avkastning

+ Aktier ger inte bara avkastning, utan också utdelning

– Väljer du aktier kommer du behöva ha större koll på marknaden och lägga ner mer tid på dina investeringar

– Aktier har generellt sett en större risk

– Att slå index genom att själv välja aktier är sällan enkelt

Fördelar och nackdelar med fonder

+ Ett bra alternativ för dig som inte vill lägga ner för mycket tid

+ Enkelt att lära sig

+ Har oftast en mycket lägre risk än aktier

+ Med hjälp av indexfonder kan du få en billig och bra grund

– Förvaltningsavgifterna kan vara höga och överstiga eventuell värdeutveckling

– Du kan inte påverka innehavet på samma sätt

– Större värdeutvecklingar är ovanliga

Hitta det bästa alternativet för dig

Det finns ingen lag som säger att du måste välja det ena eller det andra, men om sanningen ska fram lämpar sig de olika alternativen bra för olika ändamål. Hos både småsparare och experter är det vanligt att man använder sig av aktier och fonder, men att man då delar upp sparandet för att få bättre koll och syfte. Ett vanligt upplägg är att använda sig av räntefonder och indexfonder som en stabilare grund och bottenplatta, för att därefter använda aktier för mer ”krut”. Orsaken till varför många väljer att göra på detta vis är helt enkelt för att få det bästa av båda världar. Fonderna ger en långsiktig trygghet och aktierna ger snabb och effektiv värdeökning.

För att du ska veta vad som passar dig bäst behöver du först besvara några frågor.

 • Hur långsiktigt är ditt sparande och hur länge vill du spara?
 • Hur bekväm är du med att ta risker och har du råd att förlora delar av din investering?
 • Vill du vara aktiv i din investering eller vill du kunna luta dig tillbaka och låta et sköta sig själv?

När du har besvarat dessa frågor ska vi titta närmare på vad de faktiskt innebär och hur de är avgörande för vad du ska välja – aktier eller fonder.

Långsiktigt sparande eller inte?

När man talar om långsiktigt eller kortsiktigt sparande inom värdepapper och finansiella instrument talar man sällan om 20+ år eller mer. Här kan ett långsiktigt sparande vara en investering som du planerar att behålla under minst 5 år. Är detta något som fungerar för dig rekommenderar vi att du väljer aktier eller aktiefonder – eftersom de historiskt sett har en högre avkastning. Är det däremot så att du vill spara – men kunna använda dig av pengarna inom 1-5 år, är blandfonder och räntefonder ett bättre alternativ. Dessa tillgångar är mer stabila.

Riskbenägenhet

Det finns alltid en risk med att investera i aktier och fonder och du kan aldrig se den historiska avkastningen som en garanti på framtida avkastning. När du ska välja mellan aktier och fonder behöver du fundera på hur riskbenägen du är och hur villig du är att ta risker med din investering. För den som vill undvika risker så mycket som möjligt är blandfonder och räntefonder det bästa alternativet. Är det däremot så att du är villig att riskera lite grann, men inte för mycket, kan aktiefonder istället vara det som passar dig bäst.

Kom ihåg att renodlade aktier ofta ger en bra avkastning, men också är associerade med högre risker. Smala aktiefonder eller aktier i oreglerade marknaden kan då vara ett alternativ som du blir nöjd med.

Aktivt deltagande i din investering

Det här är en punkt som är mycket vanlig att glömma bort när det är dags att börja investera sina pengar. Man tittar bara på den historiska avkastningen, men glömmer att fundera på vad fonden eller aktien kommer att kräva från dig som investerare. Innan du väljer rekommenderar vi således att du funderar över hur mycket tid och engagemang du vill lägga ner, t.ex. per vecka eller per dag. Gillar du att ha koll på börsen och olika nyhetsflöden är aktiefonder och aktier det bästa valet för dig. Den som är helt ointresserad av marknaden och bara vill ha ett sparande som löser sig själv väljer istället fonder.

Risk med sparande – så ska du tänka

Oavsett om du väljer att investera i aktier, fonder eller bådadera finns det alltid en risk att ta hänsyn till. Som tidigare nämnt kan risken dock variera väldigt kraftigt mellan olika fonder, aktier, aktiefonder och andra finansiella instrument. I samband med att du ska köpa eller månadsspara i värdepapper kommer du att kunna se riskskalan där den högsta risken är 7/7. Ju lägre den första siffran är, desto mindre risk kommer du också att ta. En räntefond med risk 3/7 är således väldigt stabil, medan 6/7 och 7/7 innebär höga risker.

Observera att en hög risk inte är något negativt – förutsatt att det inte går dåligt för aktien. Sanningen är att den som är beredd att ta högre risker också har större möjlighet att tjäna riktigt stora pengar. Med det sagt är det naturligtvis viktigt att du inte enbart utgår från risken när du ska investera, även om det kan ge bättre avkastning. Men välj inte en hög risk om du inte är beredd på att behöva betala priset om det skulle gå dåligt.

Kombinera för en stabil portfölj

Som tidigare nämnt är det många experter såväl som småsparare som väljer att kombinera fonder och aktier. Att det är så populärt är kanske inte svårt att förstå, eftersom det kommer med många fördelar. Som nybörjare är det lätt att man vill gå alldeles för fort fram och ta alldeles för stora risker. När man äntligen har kommit igång med sparandet vill man att det ska gå snabbt – men snabba och ogenomtänkta handlingar kan leda till stora förluster om det vill sig illa.

Hela vitsen med ditt sparande eller din investering är naturligtvis att du ska tjäna på den, men för att göra det behöver du tänka till innan du gör dina val och se till att du prioriterar rätt. För den som är intresserad av både aktier och fonder kan vi rekommendera att du prioriterar fonderna som en stabil och bra grund. Om du lägger de mesta av dina pengar i fonder tar du inte lika stor risk. Dessutom kan du använda resterande sparbelopp till att testa dig fram med aktier på ett roligare sätt. Skulle det inte gå som du hade tänkt dig har du ändå inte riskerat lika mycket.

Ju mer du lär dig om aktier och fonder, desto lättare kommer det vara för dig att ta bästa beslut. Kunskapen du får kan du använda dig av för att se över ditt sparande och på så sätt omprioritera eller omplacera om du så skulle önska. Många är rädda för att testa sig fram, men sanningen är att detta är det mest optimala sättet för dig att veta vad som blir bäst för ditt sparande.

Köpa aktier och fonder

För att du ska kunna handla aktier och fonder behöver du först och främst se till att öppna ett konto på en handelsplattform. Här väljer många att använda sig av ett Investeringssparkonto, eftersom det är en snabb, billig och enkel lösning för att komma igång. Genom ditt investeringssparkonto kan du sedan köpa aktier via en nätmäklare eller direkt via den bank som du vanligtvis använder dig av. Här kan du även hitta ett stort urval av fonder från världens alla hörn.

Innan du köper eller börjar månadsspara bör du alltid titta på avgiften. Välj fonder och aktier som har så låg avgift som möjligt, för att du ska slippa ge bort större delar av den avkastning som du får. Har du svårt att välja rätt kan en fondrobot hjälpa dig på vägen.

FAQ – Vanliga frågor kring aktier eller fonder

Vad bör jag investera i, aktier eller fonder?

Det beror helt enkelt hur stor risk och hur aktiv du vill vara med dina investeringar. Om du dagligen har tid och lust att kolla hur dina aktier går så då kan aktier vara bra för dig. Ifall du inte har den tiden eller lusten så är fonder, mer specifikt indexfonder, rätt för dig.

Vad ger bäst avkastning, aktier eller fonder?

Det finns inget som är ristat i sten om vad som kommer ge bäst avkastning mellan aktier och fonder. Dock brukar fonder normalt, som har större diversitet med fler innehav, vara en säkrare investering än om du endast skulle satsa dina pengar i en enda aktie. Det kan också vara en bra idé att kombinera dessa två värdepapper.