När ett nytt bolag noteras på börsen brukar intresset vara stort. Att gå från privatägt till publikt bolag är en process som i många fall tar många år. I den processen ingår också att försöka skapa ett så stort intresse som möjligt bland potentiella aktieägare innan själva noteringen sker. Kombinera väl utförd marknadsföring med ett framgångsrikt bolag och en börsnotering kan få ett utfall långt över förväntningarna. I den här artikeln ska vi titta på topp 10 bästa börsnoteringarna i historien någonsin. Årtalet inom parentes i listan nedan är det år då bolaget ifråga börsnoterades.
I den här artikeln kommer vi gå kort igenom dessa börsnoteringar:
- Saudi Aramco (2019)
- Alibaba (2014)
- Softbank (2018)
- Agricultural Bank of China Limited (2010)
- Industrial and Commercial Bank of China (2006)
- NTT Mobile Communications Network (1998)
- Visa (2008)
- AIA Group (2010)
- Enel SpA (1999)
- Meta (2012)
1. Saudi Aramco (2019)
Aktier sålda för: $29.4 miljarder
Saudi Arabian Oil Company, som kallas Saudi Aramco, är ett av världens största företag. De producerar råolja och naturgas och noterades 2019 på Saudi Arabiens börs. Noteringen ledde till att företaget lyckades sälja 3 miljarder aktier till ett sammanlagt värde av 25.6 miljarder dollar.
De emitterade strax därpå ytterligare 450 miljoner aktier och lyckades höja det totala säljbeloppet till 29.4 miljarder. Totalt sett den största börsnoteringen i historien.
2. Alibaba (2014)
Aktier sålda för: $25 miljarder
Alibaba var den största börsnoteringen fram tills dess att Saudi Aramco bräckte rekordet (med råge ska tilläggas). Alibaba är ett företag som på många sätt påminner om amerikanska Amazon. De säljer helt enkelt i princip allt mellan himmel och jord. I samband med Alibabas börsnotering annonserade ägarna att de hade för avsikt att expandera sin verksamhet utanför hemlandet Kina, främst till USA och Europa. Investerare världen runt såg enorm potential i detta och när noteringen väl skedde var framgången ett faktum.
3. Softbank (2018)
Aktier sålda för: $21.3 miljarder
SoftBank är ett företag som grundades 1986 och har sitt huvudkontor i Tokyo. Trots sitt namn är företaget inte en bank utan är verksamma i telekombranschen. De erbjuder service inom mobiltelefon, fast telefoni samt internetabonnemang. När de noterades på Tokyobörsen såldes deras aktie till ett värde av totalt 21.3 miljarder dollar, vilket ger dem den tredje mest framgångsrika börsnoteringen någonsin.
4. Agricultural Bank of China Limited (2010)
Aktier sålda för: $19.2 miljarder
Att Kinas ekonomi växt i en otrolig takt under de senaste decennierna är välkänt. Detta har förstås också bidragit till att landets börs varit plats för några av de bästa börsnoteringarna någonsin. The Agricultural Bank of China (eller ABC som det förkortas) grundades av Kinas forna ledare Mao Zedong och var tänkt att, som namnet avslöjar, vara en bank till för att hjälpa landets lantbrukare. När banken noterades på Kinas börs 2010 såldes aktier till ett värde av 19.2 miljarder dollar, på en dag! När första handelsdagen var över hade banken ett värde på runt 128 miljarder dollar, vilket är mer än båda storbankerna Goldman Sachs och Citigroup. Som du kommer att se är ABC inte den enda av Kinas banker på den här listan.
5. Industrial and Commercial Bank of China (2006)
Aktier sålda för: $19.1 miljarder
Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) tog rekordet för den största börsnoteringen någonsin när de noterades i oktober 2006. De sålde aktier för 19.1 miljarder dollar, vilket gjorde att de placerade sig som världens femte största bank. För noteringen valde de strategin att emittera ett stort antal aktier, nära 50 miljarder, till en spottstyver styck snarare än ett mindre antal till ett högre pris. Ett skäl till att så många investerare intresserade sig för ICBC var deras enorma kundbas. Antalet personer som hade konton eller investeringar i banken var vid noteringen 153 miljoner, vilket då var 10 miljoner fler än Rysslands totala befolkning.
6. NTT Mobile Communications Network (1998)
Aktier sålda för: $18.4 miljarder
På sjätte plats återfinns ännu ett stort företag i den japanska telekombranschen. NTT Mobile Communications noterades på Nikkei-börsen i oktober 1998, en tidpunkt då börsen i princip stod still. Vid noteringen förändrades läget direkt och hela börsen påverkades. När klockan ringde för börsens stängning för noteringsdagen hade företaget lyckats sälja aktier för 18.4 miljarder dollar. Vid tidpunkten var det den dittills största börsnoteringen någonsin.
7. Visa (2008)
Aktier sålda för: $17.9 miljarder
Visa är förstås mest kända för att vara bolaget som utfärdar ett av de mest använda betalkorten. Möjligtvis kan en del läsare överraskas över att de noterades på börsen så sent som 2008 – de utfärdade trots allt det första Visa-kortet redan 1977. Utöver det att de dessutom noterades under en pågående global finanskris. Trots att världsmarknaden befann sig i ett digert läge vid tidpunkten blev Visas notering en enorm framgång. De lyckades sälja aktier för 17.9 miljarder dollar. Efter första dagens handel kostade en aktie 44 dollar, dagen därpå hade siffran ökat till 66 dollar.
8. AIA Group (2010)
Aktier sålda för: $17.8 miljarder
AIA Group är ett investment- och försäkringsbolag som är noterade på Hong Kong-börsen. Bland annat erbjuder de försäkringar till 18 olika länder i Asien. Efter sin notering i oktober 2010 kunde man konstatera att de hade blivit det största publikt ägda försäkringsbolaget i Asien.
9. Enel SpA (1999)
Aktier sålda för: $16.5 miljarder
Enel SpA är ett italienskt energibolag som är verksamt i 23 länder i Europa samt Nord- och Sydamerika och Asien. Med ungefär 60,5 miljoner kunder räknas de som Europas näst största energibolag. De är kända i branschen bland annat för sina stora investeringar inom miljöteknik så som sol- och vindkraft med mera. Klart är att de drog blickarna till sig när de noterades på börsen 1999. Första handelsdagen drog in 16.5 miljarder dollar.
10. Meta (2012)
Aktier sålda för: $16 miljarder
Om du nu mot förmodan inte känner till det är Meta bolaget som tidigare bar namnet Facebook. Grundaren Mark Zuckerbergs sociala mediekoloss bytte ganska nyligen namn till Meta för att signalera att de framledes ska satsa stora resurser på vad de kallar för Metaverse. Exakt vad det sistnämnda kommer att bli är inte helt klarlagt ännu, men att det kommer handla om någon typ av mötesplats med inslag av virtuell verklighet verkar de flesta överens om. När Facebook, som det alltså hette då, börsnoterades hade det föregåtts av en enorm hype varpå intresset var enormt. Faktum är att det rann ut i något av ett fiasko, eller i alla fall närapå. Handeln på noteringsdagen präglades av tekniska svårigheter och andra problem. Det fick till följd att aktiens värde sjönk efter börsen öppnande. På några månader skulle värdet sjunka med totalt 40 procent. Trots detta är Metas notering en av de största någonsin då aktier såldes för totalt 16 miljarder dollar. Det säger, om inte annat, någonting om hur dominerande Facebook var redan då.