Vad är ett investmentbolag?

investmentbolag

Nybörjare på börsen får ofta tipset att köpa aktier i ett investmentbolag. Den främsta anledningen till detta är att ett investmentbolag påminner en del om en fond i det avseende att någon annan bestämmer vilka bolag som ska investeras i samt att du som investerare sprider riskerna.

Innan du investerar i ett investmentbolag är det viktigt att du förstår vad det är för något. I den här artikeln reder vi ut alla frågetecken kring vad ett investmentbolag är för något, hur de fungerar och varför det är en bra nybörjarinvestering.

Definitionen av ett investmentbolag

Ett investmentbolag, på engelska investment company eller portfolio company, är ett företag som äger aktier i andra bolag och tjänar pengar på detta. Det innebär att investmentbolagets verksamhet går ut på att köpa, sälja och förvalta aktier i andra företag. Det kan vara både noterade och onoterade bolag.

 • Ett noterat bolag är ett företag som genomgått en börsnotering vilket innebär att aktiehandeln är tillgänglig både för privatpersoner och andra företag via en reglerad marknad eller handelsplattform.
 • Ett onoterat bolag är ett företag med aktier som inte handlas på börsen. De allra flesta små bolag och startups är onoterade.

Ett investmentbolag investerar i flera olika bolag, ofta inom olika branscher eller geografiska områden, för att minska risken i aktieportföljen. Det innebär att du som investerar blir indirekt ägare till flera olika bolag i olika branscher när du köper aktier i ett investmentbolag.

Syftet med ett investmentbolag

Ett investmentbolag kan ha olika syften. En del har som syfte att nå en så hög avkastning som möjligt genom aktierna de äger. En hög avkastning är gynnsam både för investmentbolaget i stort, men framför allt för dem som investerat i investmentbolaget. Det innebär att investmentbolagets affärsmodell går ut på att öka värdet av innehaven till ägarna.

Andra investmentbolag kan ha som syfte att påverka företagen som de äger aktier i. Om investmentbolaget är majoritetsägare, det vill säga om de äger majoriteten av aktierna i företaget, så har det makt och kontroll. Det innebär att investmentbolaget kan kontrollera andra företag och på så sätt agera som ett maktbolag. Svenska investmentbolaget Investor är ett exempel på ett investmentbolag som verkar för att kontrollera andra företag. Givetvis har även Investor och andra maktbolag syftet att tjäna pengar och öka värdet av innehavet, men värdeökningen är sekundär. Det långsiktiga syftet med ett maktbolag är att styra hur företaget sköts genom ett aktivt ägande. Det kan exempelvis ske genom att tillsätta styrelseposter.

Vad är skillnaden mellan investmentbolag och riskkapitalbolag?

Du kanske har hört talas om riskkapitalbolag, även kallat Private Equity-bolag, och undrar hur de skiljer sig från investmentbolag. Den främsta skillnaden är att ett riskkapitalbolag investerar i onoterade bolag medan ett investmentbolag investerar i både noterade och onoterade bolag.

Med andra ord har ett riskkapitalbolag som affärsidé att investera onoterade genom att gå in med kapital, även kallat venture capital, i relativt nystartade bolag för att ge dem möjligheten till snabb tillväxt. Det är särskilt vanligt inom techbranschen och startups inom andra innovativa branscher. Det finns en annan typ av riskkapitalbolag som investerar ägarkapital i en så kallad buy out vilket innebär att mogna företag med stabila kassaflöden får extern finansiering i form av en kombination av lån och ägarkapital.

Vad är skillnaden mellan investmentbolag och holdingbolag?

Holdingbolag är ett annan begrepp som ofta blandas ihop med investmentbolag. Även ett holdingbolag påminner en del om ett investmentbolag eftersom de har liknande konstruktioner. Den främsta skillnaden är att ett holdingbolag normalt tillhör en koncern som verkar i samma eller liknande branscher. Det äger, precis som investmentbolaget, aktier i andra bolag. Däremot agerar holdingbolaget som ett moderbolag eller förvaltningsbolag åt de andra företagen. Syftet med holdingbolaget är främst att kontrollera dotterbolagen och bedriver, till skillnad mot investmentbolagen, ingen egen verksamhet.

Vad gör ett investmentbolag och hur tjänar de pengar?

Ett investmentbolags affärsidé är att tjäna pengar genom att äga aktier i andra aktiebolag. Investmentbolaget förvärvar eller investerar i både noterade och onoterade företag med syfte att öka avkastningen eller att kontrollera innehaven.

Kärnverksamheten i ett investmentbolag går ut på att köpa och sälja aktier i andra företag. Alla företag som investmentbolaget investerar i kallas för portföljbolag. Du som investerare kan köpa aktier i ett börsnoterat investmentbolag vilket gör att du blir indirekt ägare till alla portföljbolag. Det gör att investmentbolaget påminner en hel del om en fond eftersom även fonder investerar i andra bolag.

Lite förenklat kan man säga att investmentbolaget tjänar pengar på att äga aktier i andra aktiebolag. När portföljbolaget går bra, går det även bra för investmentbolaget. Om aktierna i portföljbolaget ökar i värde över tid är det såklart bra för investmentbolaget och dess ägare.

För att minska riskerna investerar investmentbolagen i många olika portföljbolag, ofta inom olika branscher eller geografiska områden. Innehavet kan dock inte vara för spritt eftersom det blir svårt att förvalta. Dessutom är det många investmentbolag som har en viss nisch, exempelvis tech, svensk industri eller emerging markets. Det gör det även enklare för investerare att hitta ett investmentbolag som passar deras intressen och investerarprofil.

Kända svenska investmentbolag

Det finns många svenska investmentbolag som du som investerare kan köpa aktier i. Det finns både stora och små investmentbolag. Många nybörjare väljer att investerare i en eller flera av de större investmentbolagen som varit aktiva under en lång tid. Kom ihåg att investeringar på börsen alltid är riskfyllda och att det inte finns någon garanti att din investering kommer att generera avkastning, även om du väljer en av de mest väletablerade investmentbolagen. Det är dock ett bra sätt att sprida dina risker istället för att köpa aktier i enskilda bolag. Några av de största svenska investmentbolagen är:

 • Investor som startades 1916 och kontrolleras av familjen Wallenberg genom Wallenbergstiftelsen. Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget har 21 000 anställda. Investor är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Portföljbolagen inkluderar bland annat Atlas Copco, ABB och Electrolux.
 • Kinnevik är ett investmentbolag som bildades 1936 med huvudkontor i Stockholm. Deras huvudsakliga innehav är digitala konsumtionsvaror med fokus på e-handel, marknadsplatser kommunikation, finansiella tjänster och underhållning. Kinneviks största innehav inkluderar Zalando, Millicom och Tele2 men de har även många startups i portföljen.
 • Lundbergföretagen är ett investmentbolag som grundades 1944 och drivs idag av Fredrik Lundberg. I början var de fokuserade på fastigheter och än idag har de ett fokus på fastigheter och konstruktion med innehav som Sandvik, Skanska, Indutrade och Husqvarna.
 • Creades är ett investmentbolag som är specialiserade mot små- och medelstora bolag. Portföljbolagen är verksamma i flera branscher. Innehavet inkluderar Avanza och Lindab International. Creades var en del av Investment Öresund AB innan det delades upp i två olika bolag.
 • Ratos är ett investmentbolag som grundades 1934. De förvärvar främst onoterade bolag som är baserade i Norden. Portföljbolagen är främst verksamma inom affärsområdena konstruktion & fastighet, industri och tjänster. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
 • Industrivärden är ett investmentbolag som grundades 1944. De är storägare eller mindre delägare i många klassiska svenska bolag, exempelvis Handelsbanken, Sandvik, Ericcson, ICA-gruppen och Skanska. Innehaven är främst inom sektorerna industri, telekom, fordon och finans.

Varför är investmentbolag bra aktier för nybörjare?

Som vi nämnde i början så får ofta nybörjare på börsen tipset om att investera i investmentbolag. Nu när du vet vad ett investmentbolag är för något kan vi berätta varför det ofta är en rekommendation för både nybörjare personer som handlat med aktier under en längre tid. Här listar vi några av de främsta anledningarna.

 • Riskspridning är en främsta anledningen till att du som investerare ska köpa aktier i ett investmentbolag. När du investerar i ett investmentbolag blir du indirekt ägare till alla portföljbolag som investmentbolaget äger aktier. Om investmentbolaget har 15 portföljbolag sprider du din risk över 15 bolag jämfört med om du skulle köpa aktier i ett enskilt bolag på börsen. Om ett eller två av portföljbolagen går dåligt kommer det inte påverka din investering särskilt mycket om de andra portföljbolagen går bra. Ofta äger investmentbolagen innehav i olika branscher vilket ytterligare diversifierar investeringen och minskar riskspridningen. Om En bransch, exempelvis telekom, går dåligt så behöver det inte göra att hela investeringen minskar i värde. Risken är oftast lägre i de stora och väletablerade investmentbolagen, exempelvis Kinnevik, Investor och Industrivärlden.
 • Det krävs mindre kunskap för att kunna investera i ett investmentbolag jämfört med att investera i enskilda aktier. Du behöver inte ha omfattande kunskap om de enskilda portföljbolagen utan du kan förlita dig på vad professionella förvaltare tror på. Ledningen i investmentbolag är oftast mycket kunniga med expertis inom investeringar samt att utveckla och förvalta bolag.
 • Det är relativt billigt att investera i ett investmentbolag eftersom förvaltningskostnaderna är låga. Det innebär att du som investerare betalar en låg avgift för att investmentbolaget ska förvalta kapitalet.

Hur investerar man i ett investmentbolag?

Är du intresserad att köpa aktier i ett investmentbolag? Då är det bara att börja handla på börsen. Att köpa aktier i ett investmentbolag fungerar på samma sätt som att köpa andra aktier. Aktiehandeln sker på börsen och du kan köpa och sälja under börsen öppettider. Även om du är nybörjare kan du enkelt komma igång och handla aktier. Du kan starta ett konto hos någon av de stora nätmäklarna. Det är ofta en mycket smidig process och det är oftast kostnadsfritt att ha ett konto. Självklart behöver du sätta in pengar på ditt konto för att påbörja handeln.

Det kan vara bra att veta att du betalar en så kallad förvaltningskostnad när du köper aktier i ett investmentbolag. Det är en löpande kostnad som investmentbolaget tar ut för att kunna förvalta kapitalet och driva bolaget.

Hur många investmentbolag ska man investera i och vilket är bäst?

Precis som i all aktiehandel så måste du som investerare bestämma hur mycket du vill investera och i vilket bolag. Hur mycket beror helt på dina preferenser och din strategi. Vissa väljer att investera en viss summa varje månad för att sprida riskerna ytterligare.

I listan ovan hittar du några av de största svenska investmentbolagen. De flesta nybörjare väljer att investera i ett eller flera av dessa eftersom de känns stabila och förvaltningskostnaden är låg. Om du väljer att investera i fler än ett investmentbolag så finns det en del att tänka på. Fördelen med att investera i flera så får du ökad riskspridning. 3-5 investmentbolag i din aktieportföljen kan ge en bra bas med låg riskspridning. Det är dock viktigt att se över över de olika innehaven i respektive investmentbolag så att de inte överlappar för mycket. Om både investmentbolag A och B har ett stort innehav i Atlas Copco och du investerar i båda som kommer du att vara dubbelexponerad mot Atlas Copco vilket ökar risken. En viss mån av överlappning är vanligt, men försök välja olika typer av investmentbolag om du vill öka riskspridningen.

Ett annat alternativ är att istället investera i rena investmentbolagsfonder. Det är fonder som enbart fokuserar på att investera i investmentbolag. Exempel på svenska investmentbolagsfonder är:

 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag
 • Kavaljer Investmentbolagsfond

Ett investmentbolag är ett bra steg för personer som vill komma igång med aktiehandel på börsen, men kom ihåg att du även här behöver hitta din egna strategi. Börja med små investeringar och lär dig under resans gång. undvik att lägga alla ägg i samma korg utan sprid ut dina risker. Läs företagsnyheter och ta reda på vilka branscher du tror kommer på i framtiden och investera i investmentbolag som har innehav i dessa branscher. Börja försiktigt och testa dig fram och utvärdera regelbundet.

Vad kostar det att investera i ett investmentbolag?

Ett investmentbolag tar ut en förvaltningsavgift för att täcka driftskostnaderna och kostnaderna för förvaltningen av innehaven. Förvaltningsavgiften kan jämföras med fondavgiften i en aktiefond, men skillnaden är att förvaltningsavgiften oftast är lägre än en genomsnittlig fondavgift. Tumregeln är: ju större investmentbolag, desto lägre driftskostnader procentuellt vilket resulterar i en lägre avgift. Därför är oftast de större investmentbolagen en rekommendation för personer som vill diversifiera portföljen utan att betala en hög avgift.

Sammanfattning

Ett investmentbolag är ett företag som äger aktier i andra bolag och tjänar pengar på detta. Investmentbolagets verksamhet går ut på att köpa, sälja och förvalta aktier i både noterade och onoterade aktiebolag. Nybörjare på börsen får ofta tipset att köpa aktier i ett investmentbolag. Den främsta anledningen är bra riskspridning, att det är relativt billigt samt att det inte krävs någon omfattande kunskap om bolagen eller marknaden. Det är ett bra sätt att lära känna börsen och förstå hur aktiehandel fungerar.